Home Nieuws Masseurs vallen tussen wal en schip bij het aanvragen van financiële noodsteun.

Masseurs vallen tussen wal en schip bij het aanvragen van financiële noodsteun. - Nieuws

Masseurs vallen tussen wal en schip bij het aanvragen van financiële noodsteun.

12 januari 2021
Vanavond wordt naar alle waarschijnlijkheid de lockdown verlengd.

De overheid heeft meerdere regelingen opgetuigd om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Veel masseurs vallen echter tussen wal en schip en komen niet voor steun in aanmerking. Zo komen veel masseurs niet in aanmerking voor de TOZO, omdat er een partnertoets is. Ze ontvangen dus geen steun, terwijl het huishouden wel berekend is op een dubbel inkomen. Een aantal branche-organisaties, pleiten namens 6.000 masseurs uit de branche, ervoor dat:

  • De partnertoets vervalt bij het aanvragen van de TOZO;
  • Het urencriterium (1.225 uur) als voorwaarde wordt verlaagd naar 400 uur.

Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)
Een ander onderdeel van het steunpakket is de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Een van de voorwaarden is dat je minimaal
€ 3.000 aan vaste lasten hebt per kwartaal. Dit bedrag is voor het merendeel masseurs veel en veel te hoog. Het NGS pleit ervoor om de vergoeding uit te keren op basis van de werkelijke vaste lasten.

Verzoek tot heroverwegen van de sluiting van massagepraktijken
Half december stuurden wij al een brief met daarin het verzoek tot heroverwegen van de sluiting van massagepraktijken. Op deze brief is nooit een officiële reactie gekomen. We vragen met klem nogmaals te kijken naar dit verzoek. Wij zijn ervan van overtuigd dat onze leden een substantiële bijdrage leveren aan het toegankelijk houden van de zorg voor álle Nederlanders. De reden? Zorgpersoneel is in onder de cliënten van onze praktijken zeer ruim vertegenwoordigd. Ze worden vrijwel zonder uitzondering behandeld vanwege fysieke en/of mentale overbelasting.  In rond Nederlands: ze kunnen het dagelijkse werk nauwelijks meer aan. Die overbelasting heeft klachten als stress, hoofdpijn, rug-, nek- en schouderklachten, slechte nachtrust, pijnlijke spieren en gewrichten tot gevolg. Deze klachten kunnen door massages op zijn minst worden verlicht en vaak zelfs verholpen. De masseurs kunnen zo het zorgpersoneel helpen om hun werk in deze bijzonder stressvolle tijd voort te zetten. Daarmee leveren de masseurs een belangrijke bijdrage aan het toegankelijk houden van de zorg voor iedereen.

Eerder dit jaar gaf Premier Rutte aan dat ‘het kabinet er alles aan zal doen om de Nederlandse ondernemers te ondersteunen’. Het wordt tijd dat de daad bij het woord wordt gevoegd!  

Namens het Nederlands Genootschap voor Sportmassage (NGS), de Beroepsvereniging voor Stoelmasseurs (BvS), De Vereniging van Masseurs, Sportverzorgers en Therapeuten (RIAS) en de Nederlandse Brancheorganisatie van Sportverzorgers en Masseurs (N.B.S.M.)

teken ik met vriendelijke groet,

Anja Bruinsma,
directeur NGS