Home Nieuws Handgels getest: Je hebt geen idee wat je op je handen smeert

Handgels getest: Je hebt geen idee wat je op je handen smeert - Nieuws

Handgels getest: Je hebt geen idee wat je op je handen smeert

24 juni 2020
De handgel bij ingangen van openbare gelegenheden voldoet lang niet altijd als virusremmer. Bij een steekproef van het Algemeen Dagblad bleek een kwart van de monsters onvoldoende alcohol te bevatten om te ontsmetten. Ook gebruiken veel mensen de gel verkeerd, stellen deskundigen.

 

Gebruik jij de goede handgel in je praktijk? Weet jij waar een goede handgel aan moet voldoen? Wanneer gebruik je handgel en wanneer was je je handen met water en zeep. In bijlage 3 van onze leidraad ' Masseren in de 1,5 meter samenleving' geven we antwoord op deze vragen. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: handhygiëne is het allerbelangrijkste als het gaat om voorkomen van besmetting met ziektekiemen. Dit betekent je handen reinigen op de juiste manier en op de juiste momenten.

Handhygiëne is handen wassen met water, zeep en een papieren handdoek of handen desinfecteren met handalcohol. Doe het nooit alle twee achter elkaar: dit is heel slecht voor je handen. Was je handen ook niet met bijvoorbeeld afwasmiddel. Afwasmiddel is gemaakt om onder andere pannen te ontvetten, dit maakt je handen dus ook droog.

Handalcohol kun je bijna altijd gebruiken, behalve in de volgende situaties.

 • Zichtbaar vuil op je handen;
 • Natte handen;
 • Plakkerige handen;
 • Na eigen wc-gebruik.

Dan is het wassen van de handen met water en zeep en het afdrogen met een papieren handdoek noodzakelijk.

De 'vijf momenten van handen reinigen' zijn hierbij het uitgangspunt:

 1. Voordat een client wordt aangeraakt.
 2. Voordat er wordt schoongemaakt of er begonnen wordt aan een medische procedure.
 3. Na contact met lichaamsmaterialen en vloeistoffen.
 4. Na fysiek cliëntencontact.
 5. Na fysiek contact met de omgeving van de client

  Ofwel:
 • Kamer In (moment 1 van de WHO)
 • Kamer Uit (moment 4 en 5 van de WHO)
 • Voor Schoon (moment 2 van de WHO)
 • Na Vies (moment 3 van de WHO)

Gebruik je handalcohol? Gebruik alleen handdesinfectiemiddelen die zijn toegelaten door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) (zie hieronder). Zichtbaar door de aanwezigheid van een Nnummer op het etiket.
Alcohol Dentior / Podior 80% zijn goede middelen.

Zoeken in het toelatingenregister van het Ctbg

Desinfectiemiddelen voor handen en oppervlakten vallen onder de biocidewetgeving. Biociden zijn stoffen of mengsels die uit één of meer werkzame stoffen bestaan, en die bestemd zijn om schadelijke of ongewenste organismen te vernietigen, af te weren, onschadelijk te maken of de effecten daarvan te voorkomen.
Let op: reinigingsmiddelen zonder biocidale werking, vallen niet onder de biocidewetgeving en hebben geen CTGB registratie nodig.

In het toelatingenregister van het CTGB, https://toelatingen.ctgb.nl kun je nazoeken of een middel geschikt is voor handdesinfectie en/of voor desinfectie van ruimtes en oppervlakken.

Je kunt ook zoeken welk middel je kunt gebruiken voor specifieke doeleinden. Dat gaat als volgt:

 • Kies ‘toon uitgebreide filters’
 • Zoek in categorie: ‘Biocide’;
 • Zoek in status: ‘Toegelaten middelen’;
 • Zoek in producttypes: ‘PT01’ voor hand/huid desinfectie of ‘PT02’ voor oppervlaktedesinfectie.

Eventueel kan nog een onderscheid gemaakt worden bij ‘Gebruik’ tussen professioneel (voor de masseur!) en niet professioneel (voor de client) gebruik.
Professioneel gebruik betekent elk gebruik in de uitoefening van beroep of bedrijf, op voor het publiek toegankelijke plekken, op de werkplek e.d. Dus de masseur dient te kiezen voor professioneel. De handalcohol van b.v. het Kruidvat is niet voor professioneel gebruik!

Middelen zoals Dettol mogen niet voor desinfectie worden gebruikt omdat deze niet (meer) wettelijk zijn toegelaten voor desinfectie van instrumenten en oppervlakten. Dettol Antibacteriële Wasgel mag wel worden gebruikt voor desinfectie van de huid.

Door het vele reinigen en desinfecteren van de handen kan de huid uitdrogen.  Hierdoor heb je meer kans op kloofjes en wondjes. Een goede handcrème kan helpen om uitdroging van de huid te voorkomen.

Attendeer jouw clienten op een goede handhygiene

 • In onze webshop kun je posters bestellen (A2) waarop uitgelegd is hoe clienten op een juiste manier hun handen kunnen wassen.
 • Ook te bestellen met eigen logo!
 • Tevens vind je er desinfectiezuilen die zijn toegelaten door het Ctbg. 
 • In het NGS-ledenportaal is de poster in pdf-formaat te downloaden. 

Bronnen: