Home Nieuws Kabinet lijkt professionele Sport- en Wellnessmassage branche in de kou te laten staan

Kabinet lijkt professionele Sport- en Wellnessmassage branche in de kou te laten staan - Nieuws

Kabinet lijkt professionele Sport- en Wellnessmassage branche in de kou te laten staan

29 maart 2020
Persbericht

Het Kabinet kondigde dit weekeinde vol trots zijn steunmaatregelen aan voor de door corona-maatregelen getroffen bedrijven. Sport- en wellnessmasseurs die op grond van de veiligheidsvoorschriften van de overheid hun praktijk hebben moeten sluiten dreigen echter tussen de wal en het schip te raken als gevolg van de gekozen systematiek voor het doen van een aanvraag.

De branche-organisatie voor 5.000 sport(zorg)- en wellnessmasseurs, het Nederlands Genootschap voor Sportmassage (NGS), trekt aan de bel. Masseurs werden enkele dagen geleden genoodzaakt hun werkzaamheden te staken; de overheid verscherpte de veiligheidseisen. Alle ‘ contactberoepen’ werden verboden. Bij het doen van een aanvraag om de totaal weggevallen inkomsten te compenseren blijkt er binnen de categorie contactberoepen echter onderscheid te worden gemaakt. Waarom, vraagt het NGS zich af?   

ZZP’ers
Er zijn drie regelingen waarop de masseurs een aanspraak zouden kunnen doen, afhankelijk van de aard en omvang van hun bedrijf.  Masseurs die als zzp’er of zelfstandig ondernemer werken kunnen een beroep doen op de TOZO-regeling en daarmee tot de bijstandsnorm gecompenseerd worden mits ze geen andere werkzaamheden uitvoeren.

Professionele praktijken
De massage heeft zich de laatste jaren echter professioneel ontwikkeld. Masseurs die een bedrijf hebben opgezet en soms ook personeel in dienst hebben, lijken geen aanspraak te kunnen maken op de NOW-regeling (compensatie loonkosten) of de TOGS-regeling, (tegemoetkoming vaste lasten) simpelweg omdat op het aanvraagformulier daarvoor geen categorie voorkomt waaronder zij de aanvraag kunnen doen. Het formulier voor de TOGS gaat uit van een beperkt aantal categorieën bedrijven zoals die bij de KvK bekend zijn en de professionele massagesalons of sportmassagepraktijken die de laatste jaren zijn ontstaan, staan daar niet bij.
Een ander probleem is dat ondernemers met een bedrijf aan huis geen aanspraak kunnen maken op deze tegemoetkoming. Het kabinet hanteert de redenering dat  in of aan huis gevestigde ondernemers geen of weinig vaste lasten zouden hebben. Dat klopt echter niet. Ook professionele massagesalons of sportmassagepraktijken hebben vaste lasten als gas, water, licht, afschrijvingen, rente en aflossing van de hypotheek en andere zaken.
Anders dan de fysiotherapeuten kunnen masseurs niet declareren bij de zorgverzekeraar. De branche beschouwt dit als een afstraffing op een ontwikkeling naar kwaliteit.

Te mooi om waar te zijn
Het Kabinet zei diepe zakken te hebben en niemand te laten vallen. Dat leek haast te mooi om waar te zijn. Doordat men uitgaat van traditioneel denken, blijkt ook hier weer: als het te mooi lijkt om waar te zijn, is het meestal ook niet waar.