Home Nieuws Veelvoorkomende lichamelijke klachten bij masseurs

Veelvoorkomende lichamelijke klachten bij masseurs - Nieuws

Veelvoorkomende lichamelijke klachten bij masseurs

11 juli 2017
Stijve spieren, last van je rug, een blessure voorkomen. Allemaal goede redenen om eens naar de masseur te gaan. De masseur helpt andere mensen gezond te blijven. Maar wat als de masseur zelf geblesseerd is? Met name rug-, pols- en duimklachten komen regelmatig voor bij masseurs, als een direct gevolg van het masseren. Wij zetten de meest voorkomende blessures en wat je eraan kan doen op een rij.

Zadelgewricht duim

Pijn in de duim is een van de meest voorkomende klachten bij masseurs. Vaak is het zadelgewricht door een combinatie van overbelasting en een verkeerde houding pijnlijk. Hoe ‘haakser’ de duim op de arm staat tijdens het masseren, hoe groter de torsie en hoe groter het risico op blessures. De beste oplossing is dan ook om een techniek aan te leren waarbij de duim in lijn is met de onderarm. Een andere mogelijkheid is om duim te koppelen aan de andere duim, in elk geval tijdens diepe massages.

Tenosynovitis

Tenosynovitis is een ontsteking aan de peesschede. Bij masseurs komt irritatie aan de onderkant van de duim, bij de pols, het vaakst voor. Dit wordt ook wel de Ziekte van De Quervains genoemd. De pijn zit aan de duimzijde van de pols en wordt erger als je je pols beweegt. Met de Finkelstein’s test (met de duim in je handpalm je vuist zijwaarts naar de pink buigen, ulnairflexie) is de diagnose te stellen. Rust is de beste remedie. Daarnaast kan een injectie met corticosteroïden uitkomst bieden. Ook een operatie is mogelijk. Hierbij wordt de peesschede verruimd. Er bestaan oefeningen om verergering te voorkomen, zoals stretchoefeningen na elke massage.

Carpaletunnelsyndroom

Bij het carpaletunnelsyndroom (CTS) is de middelste zenuw in de pols bekneld. Symptomen zijn onder andere (nachtelijke) tintelingen en pijn in de hand en een onverminderd gevoel in duim, wijsvinger, middelvinger en een deel van de ringvinger. De meest voorkomende oorzaak is overbelasting van pols en vingers door steeds dezelfde beweging, bijvoorbeeld typen en masseren. De volledige extensie van het polsgewricht in combinatie met flexie van de vingers, een houding die veel voorkomt bij het masseren met de palm van de hand, is een risicofactor. Een mogelijke manier om te voorkomen dat je te veel met je handpalm masseert, is om meer met de muis van de duim te masseren. Als je eenmaal het carpaletunnelsyndroom hebt, zijn fysiotherapie, een spalk, ontstekingsremmers en een operatie mogelijke behandelingen.

Spanning en pijn in de nek

Spanning en pijn in de nek komen veel voor bij masseurs. Dat komt meestal door een slechte houding. De spanning op de nek kan grotendeels voorkomen worden door hoofd en nek minder te buigen. Dat kan door minder vaak naar je handen te kijken terwijl je masseert en meer op gevoel te werken.

Pijn in de onderrug

Als je lang en vaak over de massagetafel gebogen staat, kun je last krijgen van (spier)pijn in de onderrug. Zeker omdat je ook nog eens flink kracht uitoefent met je armen. Daardoor wordt de druk op de lagerugspieren groot. Een goede houding is de beste manier om pijn in de rug te voorkomen. Probeer eens verschillende houdingen aan te nemen. Ook afwisseling van werkzaamheden en verschillende soorten massages kunnen helpen. Het kan uitkomst bieden tussen de massages door stretchoefeningen te doen, net als zelf regelmatig een massage te nemen. Daarnaast kunnen rompstabiliteitsoefeningen verlichting bieden.