Home Nieuws De NGS-masseur® is van meerwaarde bij het voorkomen van blessures en voorkomt onnodige zorgkosten.

De NGS-masseur® is van meerwaarde bij het voorkomen van blessures en voorkomt onnodige zorgkosten. - Nieuws

De NGS-masseur® is van meerwaarde bij het voorkomen van blessures en voorkomt onnodige zorgkosten.

06 oktober 2022
Persbericht

Vorig jaar waren er ruim vier miljoen sportblessures. VeiligheidNL vind dat er meer aandacht nodig voor is voor preventie. Een goed idee vind het Nederlands Genootschap voor Sportmassage, de brancheorganisatie voor ruim 4.000 NGS-masseurs.

De NGS-masseur® kan van meerwaarde zijn als het gaat het om voorkomen van blessures.

De NGS-masseur® voorkomt onnodige zorgkosten

NGS-masseurs in de sport, in de volksmond “de sportmasseur”, hebben een duidelijke rol als het gaat om preventie. Ze kennen de (persoonlijke situatie van) sporters en kunnen helpen bij het opsporen en vroegtijdig onderkennen van deze blessures. Dit voorkomt dat de sporter te lang blijft doorlopen met een blessure, met alle gevolgen van dien. Door zijn netwerk kan de NGS-masseur® bij echte problemen direct doorsturen naar bijvoorbeeld een huisarts of fysiotherapeut.

Ook kan de NGS-masseur® ondersteunen in de behandeling van een sporter bij een fysiotherapeut. Voorafgaande aan een behandeling kan de NGS-masseur® een verhoogde spierspanning oplossen, waardoor de fysiotherapeut effectiever aan de slag kan. Is een sporter uitbehandeld bij een fysiotherapeut dan kan de NGS-masseur® worden ingezet om nieuwe klachten te voorkomen. De NGS-masseur® voorkomt erger. Voor de sporter goed, maar ook voor de maatschappij; onnodige zorgkosten worden voorkomen.

Waarom een massage?

Bij een gezonde leefstijl wordt vaak gedacht aan gezonde voeding en voldoende beweging. Maar ook een massage kan preventief bijdragen aan de gezondheid. Een massage ondersteunt het zelf herstellend vermogen van het lichaam en zorgt voor minder stress. Dat is wetenschappelijk bewezen. Bij ex-coronapatiënten kan de NGS-masseur® via diverse massagetechnieken helpen om de ademhalingsspieren te ontspannen en vermoeidheid te reduceren.

Kwaliteit

Het NGS kent drie soorten NGS-masseurs: de sportmasseur, de sportzorgmasseur en de wellnessmasseur. Alle drie hebben ze een basisopleiding sport- of wellnessmassage.

Erkende NGS-masseurs hebben een opleiding van negen maanden gehad en deze afgesloten met een theorie- en praktijktoetsing. In de opleiding is veel aandacht voor anatomie, fysiologie, functietesten, preventie, (sport)verzorging, kwaliteitszorg, wet- en regelgeving, functietesten en verschillende massagetechnieken. Na het behalen van het diploma krijgt men een NGS-licentie om de kennis en kunde op peil te houden. Om de licentie geldig te houden moet een NGS-masseur® zich blijven scholen. Hiermee onderscheid een NGS-masseur® zich van andere masseurs in het veld.

Masseurs met een geldige NGS-licentie zijn te vinden op www.vindeenmasseur.nl.