Home Nieuws Een patiënt met klachten van een midportion achillespees tendinopathie die niet overgaan met excentrische oefentherapie? Geef deze patiënt dan op voor de HAT-studie.

Een patiënt met klachten van een midportion achillespees tendinopathie die niet overgaan met excentrische oefentherapie? Geef deze patiënt dan op voor de HAT-studie. - Nieuws

Een patiënt met klachten van een midportion achillespees tendinopathie die niet overgaan met excentrische oefentherapie? Geef deze patiënt dan op voor de HAT-studie.

13 maart 2017
Met de HAT-studie (Hoog-volume injectie voor patiënten met Achillespees Tendinopathie) willen wij het effect van een nieuwe behandelmethode voor chronische achillespeesklachten onderzoeken.

De huidige behandeling van achillespees tendinopathie, in de vorm van excentrische oefentherapie, laat matige resultaten zien met een patiënt tevredenheid tot slechts 25%. Tot nu toe werden oorzaken voor de pijnklachten vooral gezocht in de pees zelf, echter het is goed mogelijk dat de oorzaak van de pijn buiten de pees gelegen is. Er is dan ook recent een relatie gelegd tussen de aanwezigheid van bloedvaten rondom de achillespees en pijnklachten. Waarschijnlijk veroorzaken meelopende zenuwen naast de bloedvaten de pijn.

Hoe ziet de behandeling eruit?
De nieuwe behandeling die onderzocht zal worden richt zich op dit mechanisme van vaatnieuwvorming in en rond de achillespees. Er zal een injectie met een relatief grote hoeveelheid vocht rondom de pees plaatsvinden, waarbij de gedachte is dat de bloedvaten en meelopende zenuwen ten gronde gaan. Hierdoor kunnen mogelijk de pijnklachten verminderd worden.

Wie komen ervoor in aanmerking?
Om de injectie procedure goed te kunnen beoordelen is deze dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie door het Erasmus MC en Haaglanden MC opgezet.

De belangrijkste criteria om mee te kunnen doen aan deze studie zijn:

  • Midportion achillespees tendinopathie
  • Pijnklachten langer dan 2 maanden
  • Geen effect gehad van een excentrisch oefenprogramma van minimaal 6 weken

Voor meer informatie kan gekeken worden op www.achillespeesonderzoek.nl of contact opgenomen worden met arts-onderzoeker Arco van der Vlist (010-7033062). Op beide manier kunnen patiënten ook aangemeld worden voor deelname aan dit onderzoek. De studie is december 2016 gestart op de polikliniek Sportgeneeskunde van het MCH Antoniushove en wordt gefinancierd door het Reumafond en het Annafonds.