Home Voor clienten Waarom naar de sportzorgmasseur?

Waarom naar de sportzorgmasseur?

Sporten is in Nederland zeer populair. Steeds vaker gaan we grotere sportieve uitdagingen aan. Welke uitdaging je ook aangaat, je wilt zo fit mogelijk aan de start verschijnen en bij klachten direct geholpen worden. De sportzorgmasseur helpt je daarbij! Een sportzorgmasseur is een verdieping voor masseurs met een diploma sportmassage.

Wat doet een sportzorgmasseur?

De sportzorgmasseur is vaak een eerste aanspreekpunt bij pijntjes en klachten en dé expert voor een vakkundige sportmassage voorafgaand en/of na afloop van een sportprestatie.
De sportzorgmasseur werkt in de sport(zorg)keten met verschillende deskundigen zoals de sportarts, sportfysiotherapeut en sportpodotherapeut zodat bij klachten tijdig wordt doorverwezen naar een andere expert. Daarnaast handelt de sportzorgmasseur bij of na een blessure met als resultaat dat de (na)zorg aan geblesseerde sporters wordt verbeterd.  

Masseren

Een sportmassage kan zowel voor als na het sporten worden ingezet. Voor het sporten zorgt een massage voor een goede doorbloeding van de spieren en bereidt deze voor op de prestatie die komen gaat. Een sportmassage na het sporten zorgt ervoor dat vocht en afvalstoffen in de spieren afgevoerd worden en maakt de spieren weer soepel. Een massage zorgt voor minder spierpijn, geeft verlichting en bespoedigt het herstel zodat je zonder spierpijn of vermoeidheid je weer kunt voorbereiden op een volgende prestatie. Ook als je geen sporter bent kan de sportzorgmasseur je van dienst zijn bij een stijve nek, schouder, pijnlijke rug of gewoon als ontspanning.

Tapen en bandageren

De sportzorgmasseur kan je ook helpen door bijvoorbeeld je pijnlijke enkel voor de sportieve activiteit in te tapen, zodat je spieren en banden worden ondersteund.

Informeren en adviseren

Op basis van de persoonlijke situatie van de sporter stelt een sportzorgmasseur een stappenplan op zodat de massage het beste aansluit op je sportieve activiteiten. Bij klachten kan een sportzorgmasseur het advies geven om een sportarts, sportfysiotherapeut of huisarts te bezoeken.

Tenslotte kan een sportzorgmasseur zorg verlenen bij acuut sportletsel (EHBSO).

Hoe ziet een behandeling eruit?

Bij binnenkomst vindt er eerst een intake plaats en wordt een beroepsspecifiek onderzoek uitgevoerd. Daarna wordt door de sportzorgmasseur een stappenplan en plan van aanpak opgesteld. Als jij hiermee akkoord bent, gaat de sportzorgmasseur aan de slag.

Waar kan ik een sportzorgmasseur vinden?

De sportzorgmasseur is vaak werkzaam in sportverenigingen waar op hoog niveau wordt gesport. Het is ook mogelijk dat de sportzorgmasseur individuele sporters in een eigen praktijk behandelt. Hij maakt onderdeel uit van een sportzorgketen. De sportzorgmasseur kan verbonden zijn aan sportmedische adviescentra en (medische) fitnesscentra / fitness preventiecentra. De sportzorgmasseur kan worden ingezet bij sportevenementen.

De sportzorgmasseur is geen wettelijk erkend beroep, dus iedereen kan en mag zich sportzorgmasseur noemen. Om er zeker van te zijn dat jouw sportzorgmasseur een diploma heeft behaald en zich via bijscholingen up-to-date houdt van de laatste trends en ontwikkelingen check je of jouw sportzorgmasseur is gecertificeerd door de Stichting Certificering Actoren in de Sportgezondheidszorg (SCAS). De SCAS is een onafhankelijke organisatie die diverse disciplines binnen de sportzorgketen certificeert.

Vergoedingen door zorgverzekeraars

Alleen de sportzorgmasseur wordt vergoed door een aantal zorgverzekeraars:

1. FBTO: in de module Conditie en Fitheid zit ook sportzorgmassage:  € 150 per jaar,
2. Interpolis: vergoeding vanuit de collectieve aanvulling MeerHockey: 50% tot maximaal € 50 per jaar. 
3. Zilveren Kruis: via de collectieve verzekering (via bv. werkgever of sportbond): 50% tot maximaal € 50 per jaar.

Om voor vergoeding in aanmerking te komen dient de sportzorgmasseur die je bezocht hebt te zijn gecertificeerd door de Stichting Certificering Actoren in de Sportgezondheidszorg (SCAS). Op www.sportzorg.nl/zoek-een-sportzorgprofessional kun je zoeken naar een sportzorgmasseur bij jou in de buurt. 

Let op: er zijn geen vergoedingen voor sport- en wellnessmassage. 

Meer informatie