Home Opleiding tot masseur Opleiding tot wellnessmasseur

Opleiding tot wellnessmasseur

Uitgangspunt van het handelen van de wellnessmasseur is de beleving en ontspanning van de cliënt. Het doel is om het welbevinden van de cliënt te vergroten. De voornaaamste handeling van een wellnessmasseur is het geven van een massage. Wellnessmasseurs leren verschillende soorten massages zoals aroma- en hotstonemassages. 

Door de aard van de werkzaamheden krijgt de wellnessmasseur te maken met vertrouwelijke informatie. Hier gaat hij integer mee om. De wellnessmasseur werkt nauwkeurig en zorgvuldig. Hij heeft een klantgerichte houding, kan zich inleven in de cliënt, toont empathie en houdt daarbij een zekere afstand (beroepsethiek).

Rol en verantwoordelijkheden

De wellnessmasseur: 

Kerntaken wellnessmasseur

De Wellnessmasseur:

Werkomgeving

De wellnessmasseur is werkzaam in de wellnessbranche bij een sauna, hotel, beauty- of wellnesscentrum. Het is ook mogelijk dat een wellnessmasseur werkt bij een fitnesscentrum, in het bedrijfsleven of een eigen praktijk heeft.

Inhoud opleiding

Tijdens de opleiding tot wellnessmasseur is er ruime aandacht voor theorie én praktijk. De volgende vakken komen tijdens de opleiding aan de orde.

Theorie

Praktijk

Wellnessmassage is een vak dat je alleen leert door veel te oefenen.  Daarom wordt tijdens de opleiding veel aandacht besteed aan praktische vaardigheden: 

Klik voor een overzicht van organisaties waar u een reanimatiecursus kunt volgen. Op deze website vink je ‘BLS’ aan en vul je je postcode in. BLS staat voor Basic Life Support. Voor de meeste mensen beter bekend als reanimeren.

De stage

Tijdens de opleiding loop je een stage. Het doel van de stage is dat je kennis gemaakt hebt met het werkveld. Dit kennismaken doe je door aanwezig te zijn, daar waar ‘het’ gebeurt.  Dit wil zeggen, dat je eens gaat kijken en meelopen met een gediplomeerde wellnessmasseur in bijvoorbeeld: een praktijk (wellicht met toestemming bij een behandeling), bij een sauna of bij een beauty- of wellnesscentrum. De keuze is geheel aan jou en jouw docent. De stage duurt minimaal een dagdeel (4 uur). Van de stage wordt een stageverslag geschreven.

Het examen

Het NGS examen bestaat uit drie onderdelen:

1. het portfolio;
2. het theorie examen;
3. het praktijkassessment (beoordeling portfolio + praktijkexamen).

De toetsing is vernieuwd. In 2017 wordt zowel de huidige als nieuwe toetsing  afgenomen. Vanaf 2018 alleen nog de nieuwe toetsing. Informeer bij je opleider welke toetsing wordt afgenomen.

Slaag je voor de examens, dan ontvang je het NGS diploma als wellnessmasseur.

Wanneer je bent geslaagd bent voor het theorie examen dan volgt het praktijkassessment, welke op een zaterdag wordt afgenomen in de periodes: februari, juni en oktober in Bilthoven. Na het succesvol afronden van de cursus ontvang je het officiële diploma van het Nederlands Genootschap voor Sportmassage. 
Lees meer over de examens

Portfolio

Tijdens de opleiding houd je een portfolio bij waarin je alle benodigde aspecten voor het behalen van je diploma dient te bundelen. Het portfolio bestaat uit:

Het portfolio wordt tijdens het praktijk-assessment beoordeeld op inhoud.

Meer informatie