Home Nieuws Hoe herken je als masseur een melanoom bij je cliënt?

Hoe herken je als masseur een melanoom bij je cliënt? - Nieuws

Hoe herken je als masseur een melanoom bij je cliënt?

26 juni 2017
Naast het masseren van kankerpatiënten is er ook een rol weggelegd voor masseurs bij het herkennen van bepaalde soorten kanker.

Melanoom bijvoorbeeld, een vorm van huidkanker. Verdachte plekjes op de huid zitten soms immers op lichaamsdelen die voor de cliënt zelf moeilijk zichtbaar zijn. Eva Wolf van Stichting Melanoom legt uit wat masseurs kunnen betekenen bij het herkennen van melanomen. “Bij melanoomkanker geldt dat hoe eerder je erbij bent, hoe groter de kans is op een succesvolle behandeling.” Hierbij wordt het melanoom operatief verwijderd met een genezingspercentage van 95. Een melanoom ontstaat uit pigmentcellen (melanocyten) die zich vooral in de opperhuid bevinden. Eva:

“Vaak zit er al een moedervlek op de plek waar het melanoom ontstaat. Soms ontstaat een melanoom in een volstrekt ‘gave’ huid. Een melanoom kan doorgroeien in de  diepere lagen van de huid. Wanneer het uiterlijk van een moedervlek verandert, kan dit wijzen op het ongeremd delen van een melanocyt.” Een masseur kan een melanoom herkennen met behulp van de zogenaamde ABCD-methode:

  • asymmetrie: de vlek heeft niet aan beide kanten  dezelfde vorm;
  • borders (randen): de vlek heeft een vage, soms aflopende rand;
  • color (kleur): de vlek bestaat uit verschillende kleuren (bruin, zwart, rood en wit);
  • diameter: de plek is een stuk groter dan een normale moedervlek (diameter groter dan 6 millimeter)