Home Muzieklicentie (Sena en Buma.Stemra)

Muzieklicentie (Sena en Buma.Stemra)

                                     Sena    Buma

Sena & Buma.Stemra

Collectiviteitkorting van 12,5%

Afgelopen jaar was een jaar van veranderingen. Veel masseurs hebben de tijd gehad om zich te verdiepen in zaken die eerder nog onbekend terrein waren of waar eerder te weinig tijd voor was. Het was ook het moment voor het NGS om de NGS-Ledenvoordelen uit te breiden, met bijvoorbeeld een collectieve muzieklicentie met Sena en Buma/Stemra.


NGS Ledenvoordeel
Het NGS heeft met Sena en Buma/Stemra een collectieve regeling besproken. Het NGS verzorgt hierbij de gehele administratie en facturatie. Hierdoor kunnen wij jullie bij Sena en Buma/Stemra een korting van 12,5% aanbieden!  Meld je snel aan!

Sena en Buma/Stemra regelen in Nederland muzieklicenties. Draai je muziek in je praktijk, dan is dat gemaakt door muzikanten, zangers, componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers die ook recht op een professioneel bestaan. Het NGS heeft contact gehad met zowel Buma/Stemra als Sena. Op diverse Facebookpagina’s lezen wij veel discussies over het wel of niet aanschaffen van een muzieklicentie. Daarom hebben wij contact opgenomen met Sena en Buma/Stemra om te vragen hoe het precies zit met dergelijke licenties.

De belangrijkste vraag: Heb ik als masseur een muzieklicentie nodig?
Als je muziek laat horen, laat je andermans werk horen. Werk van onder andere tekstschrijvers, componisten, muzikanten en producenten. Wanneer muziek buiten de huiselijke kring wordt afgespeeld, spreken we van het openbaar maken van muziek. Voor die openbaarmaking vragen Sena en Buma/Stemra namens de muzikanten en producenten van die muziek een vergoeding in de vorm van een licentie.

Het maakt dus niet uit of de muziek te horen is via radio, een cd of een leverancier van achtergrondmuziek?
Muziek kan worden gebruikt als achtergrondmuziek (als sfeermaker, ontspanning of als wachtmuziek in de wachtkamer) of in de wachtstand van de telefoon. Voor praktisch elke vorm van muziekgebruik in je bedrijf, heb je een licentie nodig.

Wat is het verschil tussen Buma/Stemra en Sena?
Buma Stemra regelt het auteursrecht voor de schrijvers, componisten en muziekuitgevers als hun werk in het openbaar te horen is. Sena regelt het zogenoemde naburig recht. Dat is het recht op een vergoeding voor muzikanten en/of producenten wanneer hun muziekopname in het openbaar is gedraaid. Dankzij Sena en Buma/Stemra krijgen alle mensen die betrokken zijn geweest bij de  productie van een muziekwerk de vergoeding waar zij recht op hebben.

Hoeveel moet je nu betalen?
Hoeveel je precies moet betalen voor een licentie, verschilt per situatie en is bijvoorbeeld afhankelijk van de grootte van jouw onderneming (m2) of het aantal medewerkers (fte). Je ontvangt vanuit het NGS twee facturen: voor de muzieklicenties bij Sena én voor ie bij Buma/Stemra. Deze komen in jouw NGS-portaal te staan.

Tarieven Sena

Prijzen zijn btw-vrij
* Tarief wanneer Sena rechtsreeks een factuur naar jou stuurt.
** Tarief wanneer je zelf de licenties aanmeldt bij Mijnlicenties.nl. Je ontvangt 33% korting.
*** Tarief voor NGS-leden (collectief ledenvoordeel). Je ontvangt nog eens 12,5% korting.

Tarieven Buma_Stemra

Prijzen zijn excl. 21% btw
* Tarief wanneer Buma/Stemra rechtsreeks een factuur naar jou stuurt.
** Tarief wanneer je zelf de licenties aanmeldt bij Mijnlicenties.nl. Je ontvangt 33% korting.
*** Tarief voor NGS-leden (collectief ledenvoordeel). Je ontvangt nog eens 12,5% korting.

Onder categorie B vallen onder andere winkels, sportterreinen en sporthallen, sportruimten zonder horecavoorziening, wachtruimten zonder horecavoorziening, zwem- en saunabaden en massagepraktijken, ook aan huis. Het betreft ook het gebruik van achtergrondmuziek tijdens de behandeling van klanten.

Prijsvoorbeeld van een massagepraktijk van 30m2 met één medewerker als je via de NGS de licenties afsluit:

  • Sena: 75,70 euro
  • Buma/Stemra: 133,84 euro excl. btw/161,95 euro incl. btw
  • Totaal: 209,54 euro per jaar excl. btw/237,64 euro incl. btw


Wil je ook gebruikmaken van de collectiviteitkorting van 12,5%?
Laat ons weten dat je gebruik wilt maken van de collectiviteitskorting via het aanmeldformulier. Binnen enkele dagen zal de factuur zichtbaar zijn in het NGS portaal.  

Gebruik van Spotify, mag dat in mijn praktijk?
Nee, dat mag niet in Nederland. Het gebruik van Spotify, maar ook van andere muziek streamingdiensten, is alleen toegestaan voor persoonlijk, niet-commercieel gebruik. Dit staat in de  algemene voorwaarden van deze muziekdiensten. Dit is in een praktijk, winkel, restaurant, café of kantoor niet toegestaan.