Home NGS examen Examen sportmasseur

Examen sportmasseur

Hieronder vind je inhoudelijke informatie aan over het portfolio, theorie-examen en praktijkassessment sportmassage. Via deze link tref je alle informatie aan over: 

Het portfolio

In het portfolio laat je gedurende de opleiding je vorderingen zien. Hiervoor maak je gebruik van de aangeboden formats van het NGS. Deze kun je hieronder downloaden. 

Beoordeling portfolio 

De beoordeling van het portfolio vindt plaats op de dag van het praktijkexamen door de examinator. Beoordeeld wordt op de volgende criteria:

Er wordt niet op inhoud getoetst. De examinator mag, in geval van twijfel, een inhoudelijke vraag stellen om de echtheid te achterhalen. De documenten in het portfolio zijn origineel; een kopie is niet toegestaan. Het portfolio is maximaal 12 maanden geldig vanaf het laatst behaalde theoriecijfer. Het diploma EHBO en/of Reanimatie/AED moet op de dag  van het assessment nog geldig zijn.

In het portfolio sportmassage is opgenomen:

Klik voor een voorbeeld portfolio sportmassage. 

Theorie-examen

Examen omboeken
Stel dat u geen examen kunt doen op de dag die u heeft geboekt. Dat is natuurlijk vervelend. Daarom kunt u uw examen tot en met acht kalenderdagen voor het examen zonder kosten verzetten. Gebruik hiervoor de link ‘omboeken’ rechts op de pagina van het cito. Let op! Vanaf zeven kalenderdagen voor het examen kunt u niet meer omboeken.

Boeking annuleren
U kunt geen examen doen op de dag die u heeft geboekt? Én u weet nog niet wanneer u het examen wel kunt maken? Dan kunt u uw toegangscode laten vrijgeven. Uw toegangscode blijft één jaar geldig. Ook dit kan tot en met acht kalenderdagen voor het examen. Gebruik hiervoor de link ‘toegangscode vrijgeven’. 
Let op! Vanaf zeven kalenderdagen voor uw examen geeft het cito de toegangscode niet meer vrij, de code komt daarmee te vervallen. Er is geen restitutie van het examengeld mogelijk. 

U kunt om medische redenen geen examen doen
Stuur dan een mail met uw doktersverklaring naar info@ngsmasssage.nl. Zorg dat deze mail uiterlijk 14 dagen na uw examen bij NGS binnen is.

Wanneer is het theorie-examen voldoende? 

Direct na afname van het theorie-examen, krijg je de voorlopige uitslag. Het Cito stuurt per post binnen twee weken na afloop van het examen de definitieve uitslag naar het NGS. Nadat alle uitslagen binnen zijn en verwerkt kan de indeling voor het praktijkassessment gemaakt worden. Als je de theorie hebt behaald ontvang je uiterlijk drie weken voor de examenperiode per e-mail de uitnodiging voor het praktijkassessment.

Je hebt voldoende als je voor de vakken anatomie, fysiologie, massagetheorie en kwaliteitszorg  samen 24 punten hebt behaald. Hierbij is één onvoldoende (een 5) is toegestaan. Je mag een examen waar je een voldoende voor hebt behaald opnieuw doen om er een hoger cijfer van te maken. Het hoogst behaalde cijfer telt. Met het voldoende afronden van het theorie-examen kun je deelnemen aan het praktijkassessment. 

Herexamen theorie

Het praktijkassessment

Heb je voldoende resultaat behaald op de theoretische onderdelen, dan ontvang je van het NGS automatisch een oproep (circa drie weken van te voren) voor het praktijkassessment. De examens worden ingedeeld NA de sluitingsdatum van het theorie examen. Het praktijkassessment wordt afgenomen op een zaterdag op het NGS-bureau in Bilthoven. Er zijn per jaar drie examenperioden februari - juni - oktober. 

Wanneer je het laatste vak hebt behaald, zijn de cijfers 12 maanden geldig. Binnen deze 12 maanden dien je het praktijkassessment te behalen. Per jaar zijn er drie mogelijkheden om dit te doen. Je hebt dus in totaal drie mogelijkheden om je praktijkassessment te behalen. Sla je de eerste mogelijkheid, om welke reden dan ook, over dan hou je dus nog maar twee mogelijkheden over!  Je mag één verhinderdatum voor het praktijkassessment doorgeven. Wil je een periode overslaan moet dit vóór de sluitingsdatum aan het bureau kenbaar worden gemaakt.  Anders zal er voor een her-examen moeten worden betaald bij een 2e poging.

Inhoud praktijkassessment

Het praktijkassessment bestaat uit:

  1. Beoordeling portfolio;
  2. Beroepsspecifiek examen.


Hoe gaat het praktijkassessment in zijn werk?

Vervolgens (beroepsspecifiek examen): 

Tijd: 60 minuten. De richttijd voor een tape/bandage is circa 15 minuten en voor de massage 20 minuten.

Het praktijkassessment duurt, inclusief wachten op de uitslag, in totaal 2 uur.

Wanneer is het praktijkassessment voldoende?

Om te slagen voor het praktijkexamen moet zowel de beoordeling van het portfolio als het examen voldoende zijn. Na afloop van het beroepsspecifiek examen ontvang je de uitslag. De bijbehorende licentie wordt later toegezonden. Niet geslaagden ontvangen horen direct hoe het vervolg in zijn werk gaat.

Minimaal noodzakelijk voor sportmassage is een voldoende op:

Herexamen praktijk

Slechtziendheid, dyslexie of leerafwijking

Voor kandidaten met een beperking (slechtziendheid, dyslexie) of leerafwijking is er een mogelijkheid om het praktijkassessment in aangepaste vorm te doen (voorlezen en/of op aangepast papierformaat). Neem hierover vooraf contact op met Hetty van Kolck via hvankolck@ngsmassage.nl of 088 730 8500.

Zowel Sportmassage als Wellnessmassage

Wil je zowel het diploma sportmassage als wellnessmassage behalen dan hoef je maar éénmaal theorie-examen te doen. Er dienen wel twee praktijkexamens gedaan te worden. Je doet eerst praktijkexamen sportmassage en vervolgens wellnessmassage.

Examenreglement

Proefexamens

Om je goed voor te bereiden op het theorie-examen en de praktijkassessments kun je hieronder proefexamens downloaden. In de documenten staan enkele voorbeelden van wat je tijdens een theorie-examen en een praktijkassessment kunt verwachten.

Meer informatie

Voor vragen over het examen kun je contact opnemen met Hetty van Kolck van het NGS: 088-730 8500 of info@ngsmassage.nl