Home NGS toetsing Uitleg van de NGS-toetsing Certificering door de SCAS voor sportzorgmasseurs

Certificering door de SCAS voor sportzorgmasseurs

Op deze pagina vind je meer informatie over de volgende punten:
1. Ik ben in het bezit van het diploma Sportzorgmasseur.
2. Ik ben sportmasseur en in het bezit van een diploma Blessurepreventie.
3. Hoe kan ik de certificering aanvragen ?
4.  Voordelen SCAS-certificering.
5. Ik ben al gecertificeerd maar wil mijn certificering verlengen.


Onafhankelijke certificering door de Stichting Certificering Actoren in de Sportgezondheidszorg (SCAS)

Het Nederlands Genootschap voor Sportmassage (NGS) heeft als doel sportmasseurs op regionaal niveau in contact te brengen met andere sportzorgprofessionals, zoals de sportarts en sportfysiotherapeut, en ze daarmee een plaats te geven in de sportzorgketen. Hiervoor is  een nieuw kwalificatieprofiel ontwikkeld; de Sportzorgmasseur. De Sportzorgmasseur is een verdieping  van het vak sportmassage. De belangrijkste verschillen tussen de sportzorg- en sportmasseur zijn:

1. De sportzorgmasseur werkt samen in de sport(zorg)keten met verschillende deskundigen zoals de (sport)fysiotherapeut, (sport)podoloog/podotherapeut,(sport)diëtist, sportarts en huisarts.
2. De sportzorgmasseur (be)handelt bij en na blessures. 

Sportzorgverleners willen van elkaar weten waar ieders kwaliteiten liggen. In de sportzorgketen wordt de kwaliteit getoetst door een externe en onafhankelijke partij.  Deze certificering richt zich op acceptatie, her- en erkenning van de sportzorgmasseur in de sportzorgketen. Afhankelijk van je diploma’s kun je je als Sportzorgmasseur door de SCAS laten certificeren voor een periode van drie of vijf  jaar.
 

Wanneer kan ik mij laten certificeren bij de SCAS?

1. Ik ben in het bezit van het diploma Sportzorgmasseur.

Na het behalen van je diploma Sportzorgmasseur kun je je zich laten certificeren door de SCAS.  Op de website van de SCAS tref je alle eisen en de kosten aan.

 • Eisen certificering: om je te laten certificeren dient u te voldoen aan een aantal eisen.
 • Heb je voldaan aan de eisen dan ontvang je een SCAS-certifcaat met een geldigheid van 5 jaar.
 • Je hebt gedurende deze 5 jaar de tijd om te voldoen aan nieuwe eisen.

2. Ik ben sportmasseur en in het bezit van een diploma Blessurepreventie.

De certificering door de SCAS als sportzorgmasseur staat ook open voor sportmasseurs met een diploma Blessurepreventie. We spreken dan van een zogenaamde inpassingsregeling, waar t/m 31 december 2018 gebruik van kan worden gemaakt. Op de website van de SCAS tref je alle eisen en kosten aan

 • Eisen certificering volgens de inpassingsregeling: om je te laten certificeren dien je te voldoen aan een aantal instroomeisen. 
 • Na certificering volgens de eisen van de inpassingsregeling heb je drie jaar de tijd om te voldoen aan een aantal eisen. Een van de eisen is het gevolgd hebben van de Module Ketenzorg voor Sportzorgmasseurs. 
 • Na drie jaar toetst de auditor van de SCAS of je hebt voldaan aan de eisen.
 • Heb je voldaan aan de eisen dan ontvang je een nieuw SCAS-certificaat voor een periode van vijf jaar.  
 • Je hebt vervolgens vijf  jaar de tijd om te voldoen aan een aantal eisen.
   

Hoe kan ik de certificering aanvragen ?

 • Via de website van de SCAS kun je een account aanvragen.
 • Indien je reeds eerder een account aangevraagd heeft verzoeken wij je een nieuw account aan te vragen. De oude accountgegevens zijn niet meer beschikbaar.
 • Na aanvraag van een account ontvang je via PE-online een e-mail met gebruikersnaam en wachtwoord.
 • Via deze login-gegevens maak je een digitaal dossier aan.
 • Het persoonlijk dossier bevat een menu waarin je kunt aangeven aan welke eisen je voldoet om de aanvraag in te dienen.

Procedure

Je aanvraag wordt binnen zes weken beoordeeld door een onafhankelijke auditor. Zodra het dossier volgens de auditor voldoet aan de gestelde normen en eisen ontvang je het SCAS-certificaat. je wordt  daarna automatisch opgenomen in het SCAS-register als sportzorgmasseur.  Indien  je dossier door de onafhankelijke auditor niet meteen als volledig is beoordeeld ontvang je daarover een bericht via een mail van PE-online. In het bericht wordt aangegeven waar je nog aan moet voldoen. Zodra het dossier voldoet aan de normen en eisen ontvang je alsnog het SCAS-certificaat en word je opgenomen in het SCAS-register.

 

Voordelen SCAS-certificering

 • Je krijgt de mogelijkheid je gegevens te laten plaatsen op Sportzorg.nl, zodat ook sporters de weg naar jou weten te vinden. Deze website verwijst sporters naar kwalitatief goede sportzorgprofessionals in Nederland en heeft maandelijks 120.000 bezoekers en daarmee een grote uitstraling naar sporters die op zoek zijn naar de juiste sportzorg.
 • Push Sports gebruikt de adressen op Sportzorg.nl in hun App.
 • Je wordt zichtbaar in de sportzorgketen voor andere sportzorgprofessionals zoals de (sport)fysiotherapeut, (sport)podoloog/podotherapeut,(sport)diëtist, sportarts en huisarts.
 • (Een deel van de) diensten verricht door sportzorgmasseurs worden door de zorgverzekeraars FBTO, Interpolis en Zilveren Kruis vergoed;

 

Ik ben al gecertificeerd maar wil mijn certificering verlengen

 

Vragen?

Indien je vragen hebt kun je contact opnemen met de SCAS:
E-mail: info@scascertificering.nl
Telefoon: 030 225 22 90 (aanwezig op maandag, dinsdag en donderdag).